Acné
De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als de kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Dit noemen we acné. Vooral bij mensen tussen de 15 en 25 jaar komt het regelmatig voor, maar ook op latere leeftijd kan het optreden.Het is in principe een onschuldige huidaandoening, maar wel eentje die behoorlijk lastig en vervelend kan zijn. Minder onschuldig zijn de littekens en verzakkingen die kunnen ontstaan tijdens deze periode.
Wat zijn de verschijnselen van acné?
Bij acné ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de schouders of op de borst. Kenmerkend voor acné zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Later kan dat puntje zwart worden. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop. Soms kan de aandoening littekens geven. Hoewel, de littekens zijn in feite verzakkingen/vervormingen in het onderhuids bindweefsel. Is deze laag eenmaal vervormd, dan zal de schade blijvend zijn. Daarom is het belangrijk deze ontstekingen zo snel mogelijk, maar op een goede manier aan te pakken.
Hoe ontstaat acné?
Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. De een heeft er meer of langer last van dan de ander. Hormoonveranderingen tijdens de puberteit zorgen ervoor dat:
De talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken
De opperlaag van de huid dikker wordt
De kliertjes verstopt kunnen raken door te veel talg en huidschilfers
Er een mee-eter kan ontstaan, die vervolgens kan gaan ontsteken
Bepaalde medicijnen (sommige steroiden, anti-epileptica en antidepressiva) kunnen de acné verergeren. Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van acné.
In onze kliniek behandelen we acné met chemische peelings of Aziatische peelings en goed advies voor thuis. Wij voeren de meeste chemische peelings uit in Nederland. Huisartsen die bekend zijn met onze methode, sturen hun jonge patiënten naar ons door.
Kijk voor informatie over deze methodes bij de desbetreffende behandeling op onze site.
Mindervaliden
Ons bedrijf is gevestigd op de eerste etage en is daardoor helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook mindervaliden moeten rekening houden met een lange trap.
Openingstijden
Wij werken op afspraak op maandag
t/m vrijdag, overdag en in de avonduren.
Contactgegevens
Kanaalstraat 60v 9301 LT Roden
Tel: 050 501 9008
Email: info@aalderskliniek.nl
Volg ons